Archive
Search

You can search published articles.

Journal Information

Online ISSN
1305-3124

Established
1993

Editors-in-Chief
​Cihat Şen, ​Nicola Volpe

Editors
Cecilia Villalain, Daniel Rolnik, M. Mar Gil

Managing Editors
Murat Yayla

Statistics Editor
Resul Arısoy

Elektif sezaryen ve normal doğumun anne sütündeki oksidatif yük ve antioksidan kapasite üzerine etkileri

Yavuz Şimşek, Pınar Karabıyık , Kübra Polat , Zeynep Duran, Ebru Çelik , Alaattin Polat, Hakan Parlakpınar

Article info

Elektif sezaryen ve normal doğumun anne sütündeki oksidatif yük ve antioksidan kapasite üzerine etkileri. Perinatal Journal 2013;21(Suppl):18 DOI: 10.2399/prn.13.S001082

Author(s) Information

Yavuz Şimşek1,
Pınar Karabıyık 1,
Kübra Polat 1,
Zeynep Duran2,
Ebru Çelik 1,
Alaattin Polat2,
Hakan Parlakpınar3

  1. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı TR
  2. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı TR
  3. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı TR
Correspondence

Yavuz Şimşek, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı TR,

Publication History

Manuscript Received: September 06, 2013

Manuscript Accepted: September 06, 2013

Conflicts of Interest

No conflicts declared.

Amaç


Ülkemizde ve dünyada sezaryen sıklığındaki artış endişe verici boyuttadır. Sezaryenle doğumun primer olarak anne morbiditesini ve mortalitesini normal doğuma göre 3-6 kat arttırdığı bilinmektedir. Bu durum sezaryen sıklığının azaltılması çabalarının esas dayanağıdır. Doğum şeklinin yenidoğanın ana besin kaynağı olan anne sütünün biyokimyasal özellikleri üzerine etkileri yeteri kadar araştırılmamıştır. Bu çalışmada elektif sezaryenle doğum yapan annelerin ve spontan vajinal doğum yapan annelerin kolostral sütündeki total oksidatif durum ve total antioksidan aktivite seviyelerinin ölçülmesi ve karşılaştırılması amaçlandı.
 
Yöntem
br /> Çalışmaya kliniğimizde komplikasyonsuz doğum yapan 88 hasta dahil edildi. Hastalar doğum şekline göre spontan vaginal doğum (Grup 1, n:32); epidural anestezi ile sezaryen (Grup 2, n: 33) ve genel anestezi ile sezaryen (Grup 3, n:23) gruplarına ayrıldı. Hastalardan doğum sonrası 2.gün sabah ilk anne sütünden 2 ml örnek alınarak, total oksidatif status (TOS); total antioksidan status (TAS); oksidatif stres indeksi (OSI); malondealdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) düzeyleri ölçüldü.
Bulgular

Grupların yaş, vücut kitle indeksi, doğum haftası, prepartum biyokimya ve tam kan değerleri benzerdi. Anne sütü örnekleri karşılaştırıldığında Grup 1’de TAS; Grup 3’de TOS değeri anlamlı olarak yüksek saptandı (P<0.001). Grup 3’de OSI, diğer gruplara göre anlamlı olarak düşük bulundu (P<0.001). Grupların MDA değerleri benzerdi, ancak GSH düzeyi spontan vajinal doğum yapan hastalarda anlamlı olarak yüksek ölçüldü (P<0.001).
Sonuç

Genel anestezi ile yapılanlarda daha belirgin olmak üzere sezaryen doğum, vajinal doğuma göre kolostral anne sütündeki oksidatif yükü arttırmakta, antioksidan kapasiteyi azaltmaktadır. Yenidoğanın ana besin kaynağı üzerindeki olası olumsuz etkileri, sezaryenle doğumların sınırlanması için uygulanacak sağlık politikalarında kullanılabilecek bir donedir.
Keywords

Vajinal doğum, sezaryen, kolostrum, oksidatif stres.